Twitter Club RACC Facebook Club RACC
CAT | ESP
SEGURS DINS EL COTXE
Com escollir la cadireta perfecta per als fills
La seguretat viària infantil no és cap joc de nens. Per millorar la protecció dels més petits quan viatgen, Europa ha reforçat la normativa en l’homologació dels sistemes de retenció infantil (SRI). El pas més important, però, l’han de fer les famílies, conscienciant-se per actuar amb responsabilitat. Si has de comprar una cadireta, cal que tinguis clar quin model escollir i com fer-lo servir correctament.
Per Chus Díaz
COMPARATIVA DE SISTEMES DE RETENCIÓ INFANTIL 2014
Estudi realitzat per la Fundació RACC i l’ADAC (Automòbil Club Alemany)
Consulta els resultats de 33 cadiretes.
Els accidents de trànsit són la principal causa de mort entre els més petits. Segons dades de la DGT, el 43% de les víctimes menors de 12 anys del 2013 no feia servir sistema de retenció infantil, tot i que la llei hi obliga. Moltes famílies continuen sense ser conscients que, en cas de col·lisió, la cadireta protegeix el nen i pot reduir les lesions en un 75%.
QUINA CADIRETA COMPRAR
Al mercat trobaràs un munt de SRI classificats en grups segons l’edat i el pes del nen, però no tots et serviran amb la mateixa eficàcia. Els models de cadireta més nous es classifiquen segons la nova normativa iSize, que es basa en l'alçada del nen. Aquests consells te’n facilitaran la tria:

1. Busca un SRI homologat. L’homologació garanteix que ha passat les proves de seguretat exigides per la normativa. Sabràs que la cadireta està homologada per l’etiqueta taronja que trobaràs a la part del darrera.

2. Consulta les comparatives dels experts. El RACC i altres clubs automobilístics europeus elaboren anualment un estudi comparatiu de diversos SRI del mercat. Hi valoren aspectes com la seguretat, l’ergonomia o la facilitat d’ús. Si consultes la taula de resultats, sabràs quins models obtenen més puntuació. Aquest any, el millor és el Recaro Privia & Recaro Fix.

La millor cadireta

3. Assegura’t que s’ajusta al cotxe. Comprova que el vehicle disposa del sistema d’ancoratges Isofix. Permet instal·lar la cadireta més fàcilment que els cinturons amb tres punts de fixació; per tant, redueix el risc de mala col·locació. Des del 2006, tots els cotxes van equipats amb punts d’ancoratge Isofix, però els models antics no en porten.

Grup 0/0+
cadiretes que miren endarrere
Pes: fins als 13 kg
Edat aproximada: fins als 18 mesos
Subjecció: arnès de 5 punts (espatlles, malucs i entre les cames)
Grup 1
cadiretes que miren endavant
Pes: de 9 a 18 kg
Edat aproximada: de 9 mesos a 4 anys
Subjecció: arnès de 5 punts (espatlles, malucs i entre les cames)
Grup 2/3
seients i coixins elevadors
Pes: de 15 a 36 kg
Edat: de 3 a 12 anys
Subjecció: banda diagonal per sobre de la clavícula. La banda ventral, al més avall possible, per sobre dels malucs

5. Prova la cadireta abans de comprar-la. Col·loca l’SRI al cotxe i comprova que queda ben fixat al seient, que té estabilitat i que el cinturó de seguretat s’hi ajusta bé. Per assegurar-te que l’has instal·lat correctament, demana a un venedor especialitzat que t’ensenyi com fer-ho.

Com utilitzar la cadireta?
Un estudi del RACC del 2012 va desvetllar que un 36% dels SRI no es feia servir bé. Utilitzar la cadireta incorrectament pot ser pitjor que no dur-la: en cas d’accident, uns cinturons mal guiats o un arnès folgat poden causar lesions greus. Tingues en compte aquests punts:

1. Porta el nen en sentit contrari a la marxa. La nova normativa i-Size obliga a fer-ho fins als 15 mesos, i amb cadiretes anteriors només és obligatori fins els 9kg. Però els experts recomanen allargar-ho tant com es pugui. El motiu? El coll del nen no està completament format. Si pateix un impacte frontal en el sentit de la marxa, l’arnès retindrà el seu cos però el cap anirà endavant. Si viatja en sentit contrari, el respatller el protegirà i la càrrega es repartirà per la columna.

2. Situa la cadireta al lloc més segur. Els seients del darrere són la millor opció, especialment el central: en cas de xoc lateral, estarà més allunyat de l’estructura del cotxe. Si instal·les la cadireta al seient del davant i en sentit contrari a la marxa, cal que desconnectis el coixí de seguretat.

3. Revisa sovint la instal·lació. Mantenir una supervisió constant de la cadireta et permetrà comprovar que està ben col·locada i que els cinturons no estan folgats.

4. Canvia de SRI en el moment oportú. Els experts recomanen endarrerir al màxim el pas a una cadireta de grup superior. Fer-ho abans d’hora pot suposar que la nova no subjecti ni protegeixi bé el nen. Però caldrà canviar-la després d’un accident, encara que no s’hi detectin danys a simple vista; o després d’un ús continuat, si és una cadireta reutilitzada: pot haver perdut eficàcia.

5. No perdis de vista el nen. Vigila que no obri l’arnès o els tancaments i fes-li entendre que és important asseure’s bé a la cadireta. Cal que li’n donis exemple, fent servir sempre el cinturó de seguretat.

LES PRIMERES CADIRETES
El primer sistema de retenció documentat data del final del segle XIX. Però la seva funció no era protegir el nen. Tampoc ho era als anys trenta del segle XX, quan les cadiretes eren seients elevats que oferien als pares millor control visual i permetien als petits distreure’s mirant per la finestra. A la dècada dels seixanta es van dissenyar els primers SRI. Però no van tenir èxit perquè el públic, que no n’estava informat, els considerava una despesa innecessària. Als anys setanta la societat va començar a prendre consciència sobre la seguretat viària infantil. Va ser llavors quan van arribar les primeres cadiretes a Espanya, tot i que no es van considerar obligatòries fins al 1992.